5 důvodů, proč v krajině sázet javor mléč
Javor mléč (Acer platanoides) je středně velký strom s košatou korunou a typickými listy z čeledi SAPINDACEAE (mýdelníkovité). Původní český druh díky důmyslnému rozložení listů snáší, zejména v mládí, silný zástin. Má rád vlhko a hodně dusíku v půdě. Javor mléč ve výsadbách využíváme velmi hojně, v posledních letech je to náš favorit.
1. ODOLNÝ SUCHU
Ano, i když se rád napije, naše zkušenosti z výsadeb ukázaly, že umí snést dlouhodobé sucho a roste lépe než dřeviny suchu uzpůsobené. Suchem zkoušený jedinec ovšem žije kratší dobu (ca 30-50 let), než jedinci rostoucí v optimálních podmínkách (až 200 let).
2. RŮSTOVÝ REKORDMAN
Většinou sázíme mléče v zemědělské krajině, která je zásobená dusíkem. Javorům přehnojení svědčí a za rok vyrostou o půl metru i metr. To je mezi stromy výjimečná vlastnost.
3. SPIŽÍRNA A UBYTOVNA
Javor mléč poskytuje jednu z prvních včelích pastev. Kvete bohatě a včelám na jaře doslova zachraňuje život. V chladných měsících zase jeho semena živí přezimující ptáky. Ti si také v koruně rádi staví hnízda.
4. SOLIDNÍ KOŘENOVÝ SYSTÉM
Bohatě větvené kořeny s jedním nebo dvěma kotevními kořeny jsou uloženy poměrně mělce v půdě. I tak je strom velmi pevně ukotven v půdě, stabilizuje svah a snižuje míru eroze ve svém okolí.
5. ESTETICKÉ DŮVODY
Javor mléč je poslem jara a vdechuje přírodě již od počátku nového vegetačního období krásnou hru barev svými květy. Velké listy v průběhu roku vytváří příjemný stín pod korunami a v podzimním čase je javor barevnou výkladní skříní matky přírody.
BONUSOVÝ DŮVOD:
Přímé letorosty, tedy nové větve, se náramně hodí k opékaní špekáčků.